„Това, което свирим, е живот“, казва безсмъртният Луис Армстронг, говорейки за джаз музиката. Ние от Jazz FM не можем да не се съгласим. Ние непрекъснато слушаме, с удоволствие свирим и откровено сякаш дишаме джаз. Така през последните няколко години Jazz FM радио все по-активно навлиза на сцената на джаз събитията, като не само подкрепя, записва и разпространява творчеството на български и чуждестранни джаз изпълнители, но вече и организира поредица от събития, които  са  в подкрепа на тази вечна музика.

2024 ще бъде годината на Jazz-a, като радиото е приготвило поредица от активности, с които да засвидетелства това свое твърдение. Тя ще започне с откриване на нова концертна сцена около пианото на Димитър Симеонов в Триъгълната кула на Сердика към Регионалния исторически музей. Следва „Джаз филм фест“ в кино „Одеон“ заедно с Българската национална филмотека, като планът за годината включва представяне на архивни филми, дискусии, музикални видеосвидетелства. От март до май програмата на радиото ще отрази значими музикални събития – 125 години от рождението на Панчо Владигеров съвместно с Музейния комплекс „Панчо Владигеров“ – Шумен, къщата музей „Панчо Владигеров“ в София, Националното училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – София, и други значими институции.

Началото на лятото ще бъде поставено в Стара Загора с третото издание на „Jazz в цялата страна“. През 2024 г. фестивалът на радиото, който открива и представя значими джаз музиканти в местата, на които те творят, ще се насочи към централната част на страната, след като предишните две години бе във Варна и Бургас. 

Амбициозният план на радиото ще продължи с участието на Jazz FM и Светослав Николов – програмен директор на радиото и водещ – като жури на Международния джаз конкурс в Букурещ и с гостуване на галаконцерта в Русе. В края на юли радиото ще се включи активно в организацията и програмата на „Jazz Велинград“, а в началото на август – в емблематичния „Банско джаз фестивал“ с участие в „Банско джаз академия“, в съвместен проект с Младежкия оркестър на Концертната зала на Солун, в изнесена програма на фестивал в Солун.

В края на септември всички почитатели на джаз музиката ще могат да присъстват абсолютно безплатно във фестивала по идея и със съвместната организация на Jazz FM „Деца на джаза“ в Шумен.

В плановете на радиото за 2024 г. се включва също и ново издание на авторския музикален спектакъл „Джазът е любов“. За първи път музикален спектакъл разказва историята на джаза и показва благотворното му въздействие върху човека и обществото. Създаден по идея на вокалния педагог Даниела Станкова – основател и директор на Училището за певци D Stars и Училището за музикален театър, и журналиста Светослав Николов, мюзикълът представя млади таланти, до които застават утвърдени имена от музикалната и театралната ни сцена.

Джазът ни изгражда като личности и ни дава средства да променяме света, затова нямаме търпение да посрещнем новата година с много положителна енергия и разбира се – качествена музика.

Благодарим

за абонирането