През октомври 2021 г. СМЕ се присъедини към лидерите в медийната индустрия, които полагат усилия за намаляването на въглеродния си отпечатък. Осигуряването на устойчива верига за доставки, извършване на оперативни подобрения по време на работа и промяна на културата на всеки служител, партньор, доставчик и дистрибутор, както и намаляването на енергията и отпадъците са само част от предприетите стъпки в 5 държави, чрез които СМЕ вярва, че ще насърчи устойчивото поведение.

bTV вече започна въвеждането на зелените практики, или т.нар. Green Filming, в някои от проектите си и по този начин се превърна в първата екосъобразна телевизия в България. Green Filming се базира на принципите 5R за екоустойчивост: refuse, reduce, reuse, recycle, rot. А основните цели са: намаляване на емисиите на парникови газове, по-ефективно използване на ресурсите и опазване на околната среда. Те обхващат всички елементи и етапи на телевизионната продукция – от строеж на декор, стайлинг, кетъринг, почистване и менажиране на отпадъци до съдържание и постпродукция. Тези практики биват сертифицирани от albert – организация, която в сътрудничество с BAFTA – British Academy of Film and Television Arts, подпомага екологичната устойчивост на телевизионната и филмовата индустрия повече от 10 години.

Процесът на сертифициране включва измерване на въглеродния отпечатък на продукциите, изготвяне на план за действие, който се оценява според 94 критерия, компенсиране на въглеродните емисии чрез инвестиции в екопроекти и обучение на продукционните и творческите екипи.

С гордост можем да съобщим, че от лятото на 2022 г. „Гласът на България“ е първата сертифицирана екоустойчива, въглеродно неутрална телевизионна програма у нас. Като първи проект с разделно събиране на отпадъци можем да се похвалим, че до средата на август м.г. сме изпратили за рециклиране: 25 кг пластмаса, 14 кг хартия,  4 кг метал, 7 кг стъкло. С въведените мерки през изминалия девети сезон на предаването успяхме да предотвратим използването на големи количества продукти от пластмаса за еднократна употреба: 2500 пластмасови бутилки за вода, 4000 чаши, 3000 пластмасови прибора и над 4000 пластмасови кутии за храна.

„Шоуто на Николаос Цитиридис“ е втората телевизионна програма в България, която бе наградена с albert сертификат, последвана от предаването „Преди обед“. В допълнение „Преди обед“ се сдоби с компостер в кулинарната си рубрика „Да, шеф!“ и стартира екорубриката „Зелени минути“.

В началото на 2023 г. бяха сертифицирани още три предавания на bTV – лайфстайл предаването COOLt, публицистичното „120 минути“, както и сутрешният блок „Тази сутрин“, който също стартира рубрика с фокус върху зелени иновации и еконовини. Тя се излъчва два пъти месечно.

Какво следва?

Продължава процесът по сертификация на MasterChef, чиито предишни няколко сезона следват концепцията за нулев отпадък в работата с храна по време на снимките на шоуто. Съвсем скоро очакваме и резултатите от измерването на въглеродния отпечатък на bTV Media Group и СМЕ за 2022 година.

Надяваме се с общи усилия да дадем добър пример за създаване на телевизия, която е природосъобразна и вдъхновява към действия за по-чиста, зелена планета.

Благодарим

за абонирането